Нетипові ціни: що буде з інфляцією в Україні до осені

2020-08-03 13:08

Источник: newstv.com.ua

Поточний третій квартал 2020 року буде для України нетиповим з точки зору інфляції. Як розповіли експерти, традиційної літньої дефляції не очікується, ціни ростимуть, причому швидко. Про те, що загальне пожвавлення економіки після пом'якшення карантину прискорить інфляцію, говорять і в Національному банку.

За прогнозами директора Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексія Дорошенка, інфляція в липні-вересні складе 1,5%, а за прогнозами економістів Олега Пендзина і Олександра Охріменка – 3%.

Член Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин говорить, що в новому маркетинговому році (починається з 1 липня) зерно коштуватиме набагато дорожче, ніж в минулому, адже, за прогнозами світової продовольчої організації (ФАО), у світі поточного року очікується нестача харчів. Це вплине також на ціни в Україні.

"Через складні кліматичні умови як у світі, так і в Україні, урожай зберуть набагато менший за незмінного попиту на продукти харчування – очевидно, що ціни через це теж почнуть зростати. Припиниться зниження цін на курятину, так як поступово на неї відновлюється попит, ростимуть ціни також на яйця, – упевнений Пендзин. – Карантин не дозволить агропрому і переробним підприємствам в агросекторі досягти навіть торішнього рівня випуску продукції".

Не бачить літньої дефляції також президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.

"Очевидно, що овочі борщового набору до жовтня подешевшають, відігравши зростання цін на третину в другому кварталі, але не більше, а саме вони завжди були драйвером літньої дефляції, – аналізує Охріменко. – Можуть надалі дешевшати курячі тушки, свинина, молоко і вершкове масло, але незначно, на кілька відсотків. Ціни на хліб, цукор, борошно практично не зміняться. Не виросте, але й не впаде оренда житла. Продовжиться зростання цін на ліки і на паливо".

Если Вы заметили ошибку, пожалуйста, выделите некорректный текст и нажмите Ctrl+Enter - так Вы поможете нам улучшить сайт. Спасибо!