Pfizer і BioNTech анонсували бустерний варіант вакцини на тлі штаму "Дельта"

2021-07-09 17:16

Источник: newstv.com.ua

Компанії Pfizer і BioNTech анонсували, що працюють над препаратом, який буде вводитися як третя доза розробленої ними вакцини від коронавірусу - для захисту в тому числі від більш заразного штаму "Дельта". Про це йдеться в пресрелізі однієї з компаній.

"Pfizer і BioNTech побачили обнадійливі дані в триваючому випробуванні бустерного варіанту вакцини як третьої дози поточної вакцини BNT162b2. Початкові дані дослідження демонструють, що бустерна доза, введена через 6 місяців після другої дози, має стійкий профіль переносимості, викликаючи високі титри нейтралізації проти дикого типу (немутованого - ред.) і "Бета"-варіанту, які в 5-10 разів вище, ніж після двох доз", - зазначено в заяві.

Компанії планують опублікувати більш точні дані найближчим часом, а також в журналі, що рецензується, і планують надати дані в регулятори FDA (США), EMA (ЄС) й інші регулюючі органи в найближчі тижні.

"Окрім того, дані з недавньої публікації Nature демонструють, що імунні сироватки, отримані невдовзі після введення другої дози з первинних двухдозових серій BNT162b2, мають сильні титри нейтралізації проти варіанту "Дельта" (лінія B.1.617.2) в лабораторних дослідженнях. Компанії очікують, що третя доза підвищить ці титри антитіл ще вище, подібно до того, як третя доза діє для "Бета"-варіанту (B.1.351). Pfizer і BioNTech проводять доклінічні і клінічні випробування, щоб підтвердити цю гіпотезу", - вказали в компанії.

"Хоча Pfizer і BioNTech вважають, що третя доза BNT162b2 може зберегти найвищий рівень захисної ефективності проти всіх протестованих наразі варіантів, включаючи "Дельту", компанії зберігають пильність і розробляють оновлену версію вакцини Pfizer-BioNTech від COVID-19, яка націлена на весь спайковий білок варіанту "Дельта". Перша партія мРНК-вакцини для випробування вже виготовлена на підприємстві BioNTech в Майнці, Німеччина. Компанії очікують, що клінічні дослідження почнуться в серпні за умови отримання схвалення регулюючих органів", - додали в компанії.

Зазначено також, що за даними, опублікованими міністерством охорони здоров'я Ізраїлю, ефективність вакцини в запобіганні як інфікування, так і симптоматичного захворювання знизилася через шість місяців після вакцинації, хоча ефективність у запобіганні серйозних форм захворювання залишається високою.

"Грунтуючись на сукупності даних, які у них є на сьогодні, Pfizer і BioNTech вважають, що третя доза може бути корисною для підтримки найвищого рівня захисту", - вказали в компанії.

Доповнення

Штам коронавірусу “Дельта”, вперше виявлений в Індії, зафіксували уже в 98 країнах. Він швидко поширюється і стає домінантним, зауважили у ВООЗ.

Если Вы заметили ошибку, пожалуйста, выделите некорректный текст и нажмите Ctrl+Enter - так Вы поможете нам улучшить сайт. Спасибо!