Під Одесою може зникнути Куяльницький лиман

2021-03-19 12:00

Источник: newstv.com.ua

Куяльницький лиман, що на півночі Одеської області, перебуває в критичному стані: він висихає через обміління водойми. 

 

Про таке заявив тимчасовий виконувач обов’язків директора Департаменту екології та природних ресурсів Одеської ОДА Олексій Повар. За його словами, однією з причин висихання і втрати оздоровчих властивостей Куяльницького лиману є недостатнє наповнення прісною водою.

 “Його екологічний стан можна оцінювати як критичний через катастрофічне обміління водойми, що провокує підвищення солоності його ропи. Через це виникає загроза як зникнення лиману загалом, так і втрати його лікувальних запасів”, – пояснив Повар.

Він наголосив, що декілька десятиліть тому глибина лиману сягала майже трьох метрів, а наразі в деяких місцях вона зменшилася до 20-30 сантиметрів. Також, за словами Повара, на висихання лиману впливають кліматичні зміни.

 “Клімат у регіоні змінюється. Посушливі роки частішають. Температури ростуть. За даними вчених, така тенденція буде зростати. Кількість опадів постійно зменшується і відповідно збільшується випаровування водного дзеркала лиману на фоні зменшення надходження води”, – наголосив Повар.

У 2014 році побудували гідротехнічну споруду, яка з’єднала Куяльницький лиман з Одеською затокою, та яко%1 в холодний період року подають морську воду. Утім, за словами Олексія Повара, лиман потребує надходження прісної води об’ємом 15-17 мільйонів кубометрів.

 “Надходження до лиману морської води є надзвичайною мірою, і воно не повинно відбуватися постійно. 7 років вода надходить до лиману, і саме це запобігає його зникненню. Але разом з морською водою до лиману потрапляють величезні об’єми солі та інші мінеральні речовини. І це дуже негативно впливає на стан водойм”, – зауважив керівник департаменту.

За його словами, в департаменті екології мають декілька варіантів вирішення проблеми висихання лиману.

 “Одним із найбільш ймовірних варіантів ми розглядаємо можливість перекиду до Куяльницького лиману води з Хаджибейського лиману. Звісно, після додаткової очистки цієї води та приведення до норми. Адже Хаджибейський лиман має свої екологічні питання”, – додав посадовець.

На його думку, будівництво комплексу з гідроспорудами та очисними спорудами могло б регулювати надходження морської й прісної води та в “достатньо стислі терміни привести лиман до задовільного екологічного стану”.

На моніторинг стану води та дослідження потрібно 2,2 мільйонів гривень. На сесії обласної ради депутати погодилися виділити виділили 1 мільйон 200 тисяч гривень. Грошей у обласного бюджету не вистачає, тому ОДА планує звертатися за допомогою до Кабміну та Мінприроди.

Если Вы заметили ошибку, пожалуйста, выделите некорректный текст и нажмите Ctrl+Enter - так Вы поможете нам улучшить сайт. Спасибо!