Мінські угоди вже не актуальні і їх треба переглядати, - Резніков

2020-07-10 12:23

Источник: newstv.com.ua

Мінські угоди багато в чому вже не актуальні, тому їх варто переглянути.

Про це заявив віце-прем'єр-міністр України - міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков.

"Щодо Мінських угод я навіть процитую пані Меркель, вони не висічені на камені. Вони сьогодні не відповідають тим реаліям, в яких була Україна, коли укладалися ті угоди, як політико-правові домовленості. Тому що на сьогодні терміни, які передбачені в Мінських угодах - 2014-2015 роки - вже сплили, і не реалізовані ці Мінські угоди", - сказав він.

Віце-прем'єр навів приклади положень Мінських домовленостей, які вже не відповідають сучасності.

"Сьогодні ми робимо спроби відновити цю можливість, дати шанс Мінську, для того щоб його виконати. Але є багато речей, які вже не відповідають "мінським реаліям". Наприклад, якщо почитати уважно перший пункт Мінських угод, там чітко сказано, що лінія розмежування та окремі райони, про які ведеться мова, Луганської та Донецької областей визначаються відповідним протоколом, який зафіксований, і будуть зафіксовані (протоколи - ред.) у відповідній постанові Верховної Ради. Це було зроблено, там чітко вказані межі, вказані координати - на сьогодні ця лінія не відповідає. Збройні сили, які перебувають під впливом Росії, вони просунулися та окупували на 1700 кв. кілометрів більше, ніж це передбачено навіть у тому Мінську. Тому на сьогодні у будь-якому випадку Мінські угоди треба переглядати", - сказав він.

Також Резніков зазначив, що Україна досі не контролює ділянку кордону, а тому не може провести вибори.

"Крім того, там вказані такі речі, як спочатку вибори, а потім взяття контролю над кордоном, що є неможливим, тому що копенгагенські стандарти, за якими ми маємо проводити там вибори, щоб ОБСЄ визначило, що вони відповідають стандартам України і копенгагенським стандартам, передбачають відсутність там іноземних військ, незаконних озброєних формувань і не може бути відсутності контролю з боку України над цією територією", - сказав він.

Если Вы заметили ошибку, пожалуйста, выделите некорректный текст и нажмите Ctrl+Enter - так Вы поможете нам улучшить сайт. Спасибо!