Названо ТОП-3 корупційні схеми для незаконного отримання землі в Україні

2021-01-22 13:16

Источник: newstv.com.ua

За допомогою яких корупційних схем в Україні крадуть землю, як держава втратила мільйони гектарів та мільйони гривень. Відповіді — у дослідженні НАЗК. 

Напередодні Національне агентство з питань запобігання корупції оприлюднило дослідження, у якому показало типові корупційні схеми тіньового обігу земель в умовах мораторію. Як зазначається в дослідженні, під дію мораторію підпадають 66% території країни.

В Україні 42 млн га сільськогосподарських угідь. Переважна більшість з них, 41 млн га, підпадає під дію мораторію. Дві третини останніх, 27 млн га, — це земельні ділянки (паї), розподілені у 1990-х роках серед 6,9 млн працівників колгоспів та колгоспних пенсіонерів.

Мораторій запровадили як тимчасовий інструмент захисту землевласників в умовах слаборозвиненої інфраструктури земельного ринку. Однак цей захід ніколи не був перешкодою для учасників галузі.

В Україні існує багато можливостей для того, щоб стати власником землі або незаконно її обробляти. Ці можливості використовують і фермери, і агрохолдинги.

НАЗК наголошує на трьох найбільш поширених корупційних схемах для незаконного отримання землі:

Перша — самовільне захоплення земель державної та комунальної власності «за згоди» посадових осіб.

Друга — укладання «договорів про спільну діяльність» для користування земельними ділянками державної та комунальної власності.

Третя — використання інструменту «безоплатної приватизації» для виведення земельних активів.

«Жодна із схем не може бути реалізована без участі посадових осіб державних органів», — сказано в дослідженні.

Если Вы заметили ошибку, пожалуйста, выделите некорректный текст и нажмите Ctrl+Enter - так Вы поможете нам улучшить сайт. Спасибо!