Астрономи вперше зафіксували народження нової планети (відео)

2020-05-21 12:08

Источник: newstv.com.ua

Астрономи помітили диск пилу і газу навколо молодої зірки AB Aurigae, розташованої за 520 світлових років від Землі. Використовуючи Дуже великий телескоп (VLT) Єврпейської південної обсерваторії в Чилі вчені спостерігали за спіральною структурою, закрученою біля центру, поблизу зірки.

Як пише The Guardian, ця структура може бути новою планетою на етапі утворення.

"До цього часу були виявлені тисячі екзопланет. Але дуже мало відомо про те, як вони формуються", - сказав голова дослідження доктор Ентоні Бокалетті з Паризької обсерваторії.

"Нам потрібно стежити за дуже молодими системами, щоб справді зловити момент, коли планети тільки утворюються", - додав він.

До цього часу астрономи не мали змоги зробити чіткі знімки молодих дисків, щоб помітити завихрення в них. Доктор Бокалетті і його команда астрономів використала інструмент VLT під назвою Sphere, щоб зробити фото зірки AB Aurigae. На цих знімках вчені помітили "неймовірну спіраль пилу", створену новонародженою планетою, яка намагається "виштовхати" газ. Цей же інструмент був використаний в 2018 році, щоб сфотографувати іншу новонароджену планету, якій виявилося лише 5,4 мільйона років.

За словами астрофізика Еммануеля ді Фолько, це так зване "виштовхування" газів спричиняє хвилі на диску, які нагадують "брижі від човна на озері". Коли нова планета обертається навколо зірки AB Aurigae вона змушує гази й пил навколо утворювати спіраль. Дуже яскрава жовта точка біля центру спіралі - це завихрення, яке розташоване від зірки на такій же відстані, як Нептун від Сонця.

Если Вы заметили ошибку, пожалуйста, выделите некорректный текст и нажмите Ctrl+Enter - так Вы поможете нам улучшить сайт. Спасибо!