Хто справжній винуватець: роковини трагедії Смоленської трагедії

2020-04-10 11:15

Источник: newstv.com.ua

Сьогодні – річниця з дня трагедії під Смоленськом. 10 квітня 2010 року літак Ту-154М президента Польщі Леха Качинського, у якому перебували також високопосадовці країни, громадські діячі та духовенство, розбився під Смоленськом (Росія).

Близько 11:00 ранку за московським часом літак Ту-154М зачепив лівим крилом березу на висоті 4 м і розбився на відстані 350-500 м від посадової смуги аеродрому Смоленськ-Північний.

Всі політики летіли на жалобні заходи з нагоди річниці розстрілу польських офіцерів у Катинському лісі.

Встановлення винуватців катастрофи під Смоленськом досі не завершено, оскільки росіяни приховують від Польщі частину артефактів і багато даних інциденту. На думку експертів, Кремль робить це навмисно, аби приховати власний злочин.

А проте, за попередньою версією, озвученою одразу після трагедії під Смоленськом, падіння літака Качинського спровокував збій навігаційного обладнання екіпажу. Пізніше причинами катастрофи Міждержавний авіаційний комітет назвав неправильні дії екіпажу й психологічний тиск на нього.

Невдовзі польська прокуратура звинуватила у трагедії російських диспетчерів. У 2014 році Польща відновила розслідування катастрофи літака Ту-154 під Смоленськом, а у 2017 році перекваліфікувала звинувачення з «несвідомого» на «свідоме» доведення росіянами екіпажу президентського літака до авіакатастрофи.

Згодом колишній міністр оборони Польщі, голова підкомісії з розслідування Смоленської катастрофи Антоній Мацеревич заявив, що причиною смерті людей був вибух, який стався перед тим, як літак впав на землю. Своєю чергою, у СК РФ стверджують, що на борту літака вибуху не було.

Если Вы заметили ошибку, пожалуйста, выделите некорректный текст и нажмите Ctrl+Enter - так Вы поможете нам улучшить сайт. Спасибо!