Президент Вірменії розпустив парламент і призначив нові вибори на 20 червня

2021-05-11 16:49

Источник: newstv.com.ua

Президент країни Армен Саркісян 10 травня підписав указ про розпуск Національних зборів і призначення позачергових парламенських виборів на 20 червня. Парламент вдруге за два тижні не зміг обрати Нікола Пашиняна на пост прем'єр-міністра.

Про це повідомляється на офіційному сайті президента Вірменії.

"Виходячи з вимог статей 92-93 конституції, беручи до уваги розпуск Національних зборів... скликати позачергові вибори до Національних зборів 20 червня 2021 року", — йдеться у президентському указі.

Як повідомляє Радіо Азатутюн, 10 травня Національні Збори вдруге за два тижні не змогли обрати Нікола Пашиняна на пост прем'єр-міністра.

Таким чином, парламент сьомого скликання, згідно з домовленістю, досягнутою раніше між представниками більшості і двома опозиційними фракціями, було розпущено. Однак він буде продовжувати функціонувати до обрання нового парламенту.

Що відомо

  • 25 квітня Пашинян подав у відставку, щоб відповідно до домовленості, досягнутої з опозиційними політичними силами, парламент двічі не обирав нового прем'єр-міністра і в країні були організовані позачергові парламентські вибори.
  • 18 березня прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян на тлі тривалої політичної кризи оголосив про дострокові вибори до парламенту, які пройдуть 20 червня.
  • 10 листопада 2020 року у Єревані спалахнули акції протесту після того, як прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян заявив про підписання заяви із президентами Азербайджану та Росії про припинення бойових дій в Нагірному Карабаху. Через заворушення та заклики до повалення влади затримали щонайменше шістьох демонстрантів. Акції протесту проти уряду Пашиняна періодично проходять у країні до тепер.
  • На початку жовтня Азербайджан погодився на переговори з ОБСЄ щодо конфлікту у Нагірному Карабаху. Наступного дня Азербайджан і Вірменія домовилися про припинення вогню, проте уже за добу почали звинувачували одне одного у порушенні режиму припинення вогню.
  • 25 листопада азербайджанські війська увійшли до другого району Нагірного Карабаху.
  • 25 грудня прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян оголосив, що готовий як піти у відставку за рішенням народу, так і продовжити свою роботу на чолі уряду країни.
  • 25 лютого Генеральний штаб Збройних сил Вірменії виставив вимогу відставки прем'єр-міністра Нікола Пашиняна. Пашинян назвав це спробою "збройного перевороту".
  • Європейський союз закликав всі сторони конфлікту у Вірменії утриматися від подальшої ескалації. У свою черг прем'єр-міністр Нікол Пашинян наказав військовим, які вимагають його відставки, "займатися своєю справою".
  • Наприкінці березня прем'єр Вірменії Нікол Пашинян заявив, що у квітні подасть у відставку.

Если Вы заметили ошибку, пожалуйста, выделите некорректный текст и нажмите Ctrl+Enter - так Вы поможете нам улучшить сайт. Спасибо!