«Талібан» дозволив іноземцям вилетіти з Афганістану чартерами. ЗМІ пишуть, що у першому літаку до Катару були й українці

2021-09-10 09:36

Источник: newstv.com.ua

Угруповання «Талібан», яке захопило владу в Афганістані, дозволило чартерним рейсам забрати іноземців з країни. Перший міжнародний комерційний рейс вилетів з аеропорту Кабула до Катару з більш ніж 100 пасажирами.

За даними видання, на борту перебувало близько 113 пасажирів, у тому числі громадяни України, США, Канади, Німеччини та Великої Британії. Раніше у Міністерстві закордонних справ України повідомляли, що з Афганістану хочуть евакуюватися ще 159 українців.

 

Рейс виконувала авіакомпанія Qatar Airways. Літак приземлився у міжнародному аеропорту Хамад у столиці Катару Досі. Після того, як пасажири пройдуть митницю, їх відвезуть до комплексу, який приймає біженців та евакуйованих з Афганістану.

Міністр закордонних справ Катару подякував «Талібану» за те, що рейсу дозволили вилетіти. Напередодні ЗМІ повідомляли, що в аеропорту одного з найбільших міст Афганістану Мазарі-Шарифа кілька днів перебували принаймні чотири літаки, які мали вивезти афганських біженців. Але «Талібан» чомусь не дозволяв літакам вилетіти.

Держсекретар США Ентоні Блінкен та Міністр закордонних справ Великої Британії Домінік Рааб подякували партнерам з Катару.

 

Що відбувається в Афганістані?

Після оголошення про виведення військ США й НАТО з Афганістану у травні 2021 року там почалися активні воєнні дії. Вони зрештою призвели до захоплення влади бойовиками угруповання «Талібан» 15 серпня. Президент Афганістану Ашраф Гані виїхав із країни до Об'єднаних Арабських Еміратів, щоб уникнути кровопролиття.

19 серпня «Талібан» оголосив про створення «Ісламського Емірату Афганістан». Країна вже мала цю назву понад 20 років тому, коли «Талібан» контролював тамтешню владу.

Евакуація цивільних із Афганістану тривала до кінця серпня. За підрахунками медіа, західні країни вивезли понад 120 тисяч своїх громадян та афганців, але тисячі досі не можуть виїхати. Сполучені Штати після 20 років операції завершили виведення своїх військ 31 серпня.

Україна вивезла з Афганістану загалом 650 людей. В МЗС 31 серпня заявили, що продовжать евакуацію українців й надалі. Водночас маршрути повернення громадян влада може скоригувати залежно від розвитку ситуації в аеропорту Кабула.

Если Вы заметили ошибку, пожалуйста, выделите некорректный текст и нажмите Ctrl+Enter - так Вы поможете нам улучшить сайт. Спасибо!