Якщо в 2011 році споживання хліба в Україні перебувало на рівні 39 кг в розрахунку на людину в рік, то за результатами 2019 року склало лише 21 кг.
У 2020 році тенденція до скорочення лише посилилася — за 9 місяців пересічний українець спожив трохи більше 14 кг хліба.
«На скорочення споживання вплинуло зменшення населення. Крім того, в статистику зараз не включають дані з окупованих територій», — розповідає Олександр Хмелевський, кандидат економічних наук, незалежний експерт.
Разом з тим, на думку експерта, реальні обсяги споживання можуть відрізнятися від статистичних даних.
«Зараз хліб випікають не тільки заводи, а й багато дрібних приватних пекарень, мережі супермаркетів, які не подають про це дані. Багато людей придбали хлібопічки і випікають хліб вдома», — коментує Хмелевський.
Проте, найбільший вплив на показники має тінізація сектору, яка за різними оцінками становить 40−70%.