На Закарпатті зафіксовано глобальне забруднення ґрунтів

2021-11-02 17:12

Источник: newstv.com.ua

За процесуального керівництва Закарпатської обласної прокуратури колишньому головному інженеру товариства з обмеженою відповідальністю «Прикарпатзахідтранс» повідомлено про підозру у службовій недбалості, що спричинила тяжкі наслідки (ч. 2 ст. 367 КК України). 

За даними слідства, протягом 2018-2019 років внаслідок часткового демонтажу підземних резервуарів нафтопродуктопроводу «Самара–Західний напрямок», через неналежне виконання підозрюваним своїх обов’язків допущено потрапляння нафтопродуктів у ґрунти в межах с. Росош на Свалявщині.

Забруднення сталося під час виконання земляних робіт на платформі нафтопродуктопроводу. Головний інженер товариства не вжив необхідних заходів для своєчасної і належної утилізації відходів нафтопродуктів та їх знешкодження. Хоча до його обов’язків входили контроль при проведенні цих робіт та забезпечення виконання вимог законодавства у сфері екологічної безпеки.

Висновком експерта підтверджено наявність забруднення на території площею понад 10 тис кв м, де вміст нафтопродуктів у ґрунті майже в сотню разів перевищував допустиму норму. На іншій ділянці – площею понад 8 тис кв м – забруднення перевищувало фонові показники у майже 300 разів. Речовини, що просочились до ґрунтів, класифікують як надзвичайно небезпечні. За результатами експертизи завдана екологічній безпеці шкода становить понад 34 млн грн.

Також триває досудове розслідування за фактом безпосереднього забруднення земельної ділянки.

Слідство здійснюють співробітники Управління СБУ в Закарпатській області.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

 

Если Вы заметили ошибку, пожалуйста, выделите некорректный текст и нажмите Ctrl+Enter - так Вы поможете нам улучшить сайт. Спасибо!